Mikrořasy jako perspektivní zdroje omega-3 nenasycených mastných kyselin a jejich inkorporace do potravního řetězce člověka
Název: | Mikrořasy jako perspektivní zdroje omega-3 nenasycených mastných kyselin a jejich inkorporace do potravního řetězce člověka |
---|---|
Řešitelé: |
Cepák Vladislav (vedoucí – hlavní řešitel) Přibyl Pavel (člen řeš. kolektivu) Lukavský Jaromír (člen řeš. kolektivu) |
Poskytovatel: | TAČR |
Číslo: | TA03011027 |
Řešeno od: | 2013 |
Řešeno do: | 2016 |
Shrnutí: | Projekt řeší využití nových zdrojů lipidů s vysokým s vysokým obsahem zdravotně prospěšných polynenasycených mastných kyselin (PUFA) OMEGA-3 typu a budou využívany a kultivovány výhradně eustigmatofytní mikrořasy (především druh Trachydiscus minutus). Souběžně se budou kultivovat mikrořasy ze skupiny chlorofyta, které produkují velké množství karotenoidů (hlavně beta-karoten), které mají antioxidační vlastnosti. Na bázi vyprodukované biomasy budou formulována krmná aditiva pro drůbež a bude studována biotransformace mastných kyselin a antioxidantů do finálního produktu - inovativních funkčních potravin - kuřecího masa a vajec - obohacených PUFA a antioxidanty. Nakonec bude vyhodnocen vliv těchto produktů na lidský organismus. |