Luční houpačka

My botanici si tradičně představujeme, že vztahy v rostlinném společenstvu jsou hlavně nepřátelské: rostliny se snaží dostat ke světlu a zastínit své sousedy, takže nakonec ve společenstvu převládnou jen ty, které jsou v tom opravdu dobré. Jenže to není tak jednoduché, dlouhodobá sledování lučního společenstva v Krkonoších ukázala, že se zde jako na houpačce střídají v dominanci po 8 až 9 letech motýlokvěté rostliny s trávami.

Rostliny v louce nejsou sami, mají spojence i nepřátele. Například v půdě jim mohou s obstaráváním živin pomoci mykorrhizní houby nebo jim naopak mohou škodit patogenní mikroorganismy. Naši kolegové z oddělení populační ekologie ve spolupráci s vědci z Mikrobiologického ústavu AV ČR si položili otázku: Jsou za změnami v dominanci lučních rostlin půdní organismy?

K zodpovězení otázky využili květináčový pokus, ve kterém po 4 roky pěstovali 11 důležitých lučních druhů v půdě z horské louky, aby zajistili přítomnost půdních organismů a každý rok zkoumali pomocí molekulárních metod, jak se vyvíjí mikrobiom kořenů. Už po 4 letech se ukázalo, že druhy, jejichž výskyt na louce nejvíce kolísá v čase (například motýlokvěté rostliny), na svých kořenech nashromáždily patogeny, zatímco druhy, jejichž pokryvnost ve společenstvu tolik nekolísá, měly na kořenech společenstvo neškodných saprofytů nebo mykorrhizních hub.

Půdní spojenci a nepřátelé se tak ukázali klíčovou hnací silou houpačky v dominanci druhů na krkonošské louce. Ale nejen tam! Výsledky pokusu mohou pomoci pochopit střídání dominant známé zemědělcům pěstujícím jetelotravní směsi nebo cyklus dusíku popsaný z mnoha trávníků mírného klimatu.

Kohout P, Sudová R, Odriozola I, Kvasničková J, Petružálková M, Hadincová V, Krahulec F, Pecháčková S, Skálová H, Herben T. 2024. Accumulation of pathogens in soil microbiome can explain long-term fluctuations of legumes in a grassland community. New Phytologist.

https://doi.org/10.1111/nph.20031

Kontaktní osoba Tomáš Herben (tomas.herben@ibot.cas.cz)

Pro blog Botanického ústavu napsala Jitka Klimešová.