Třetí ročník akce Biosmršť zaznamenal nový rekord v počtu pozorování

Do třetího ročníku bleskového mapování nepůvodních druhů živočichů a rostlin v ČR se zapojilo téměř 200 dobrovolníků. Z více než 850 pozorování se podařilo získat informace o rozšíření 27 nepůvodních druhů. 

Podobně jako v předcházejících ročnících byl nejčastěji pozorovaným druhem pajasan žláznatý (182 záznamů). V drtivé většině byl nalezen ve městech – z toho v 88 % případech v Praze, kde je již téměř všudypřítomný. Hojné zastoupení (152), a rovněž převážně ve městech, má i letos poprvé sledovaný javor jasanolistý.  Rozšíření obou druhů se ovšem neomezuje jenom na města, přestože v nich se jim obzvláště daří. Oba druhy se rychle šíří prostřednictvím svých diaspor (okřídlených nažek) na velké vzdálenosti. Jejich regulace je náročná, neboť intenzivně zmlazují, proto se při jejich likvidaci používá herbicid.

Na rozdíl od obou zmíněných dřevin byly slunéčko východní (156) či lupina mnoholistá (70) viděny po celém území ČR.

Dobrou zprávou je, že se nikomu nepodařilo zaznamenat další letošní novinku – sršeň asijskou. Naproti tomu byla v rámci Biosmrště prvně zdokumentována kněžice zeleninová, která je jedním z hospodářsky nejvýznamnějších škůdců mezi plošticemi. V našem prostředí nemá přirozené nepřátele (např. parazitoidy) a může se tak masivně množit. Kromě přímého poškození plodin je kněžice znehodnocuje také svými zapáchajícími sekrety. Vědce zajímá nejen kde se kněžice vyskytuje, ale také na jakých živných rostlinách byla zaznamenána.  

Za tři roky se do Biosmrště zapojilo více než 400 nadšenců, kterým se podařilo nasbírat více než 1 500 pozorování 40 vybraných druhů. Více informací, včetně seznamu letošních mapovaných nepůvodních druhů v ČR, naleznete na biosmrst.cz.