Skleníkový efekt

Z dětství si pamatuji úzkostlivou péči, kterou babička věnovala skleníku: Brzy na jaře vysázela sazenice a muselo se jim přitápět, později se muselo sledovat počasí a větrat a pořád zalívat. Výsledkem byla perfektní úroda salátů, okurek a rajčat. Teď máme skleníkový efekt tak nějak všude kolem sebe v celé přírodě, takže zalévání a větrání nemáme šanci stihnout a jen sledujeme, jak to dopadne a jaká bude úroda.

Na úrodu, tedy lépe řečeno roční přírůstky dřeva našich nejběžnějších dřevin, ovlivněné oteplením klimatu, se podíval tým českých ekologů s účastí našich kolegů Jana Altmana, Nely Altmanové, Jiřího Doležala a Pavla Fibicha z Oddělení funkční ekologie. Zjistili, že roční přírůstky stromů jsou asi v 56 % případů v období mezi roky 1990 a 2014 každým rokem vyšší a ve 32 % případů nižší než v předešlém období. Zbytek měření nemělo žádný nebo jednotný trend. Poklesy v růstu se týkaly hlavně borovice, buku a smrku, a to především v nižších nadmořských výškách, zatímco pro jedli a dub byly charakteristické pozitivní výsledky.

Vědci došli k závěru, že prodloužení vegetační sezóny spojené s větší koncentrací oxidu uhličitého a s depozicí dusíku bylo pravděpodobně zodpovědné za pozitivní trendy v růstu dřevin. Negativní trendy byly způsobeny tím, že smrk, borovice i buk jsou hospodářský významné dřeviny, a jsou proto často vysazovány mimo svůj přirozený areál výskytu, kde mohou strádat nedostatkem vláhy nebo rozvojem chorob.

Studie názorně ukazuje na rozsáhlém datovém souboru problém, na který ekologové upozorňují už přes 50 let: musíme změnit strukturu lesů, abychom zvýšili šanci, že si v současném klimatickém skleníku poradí.

letokruhy smrku
Letokruhy smrku. Foto J. Altman

 

Kašpar J, Tumajer J, Altman J, Altmanová J, Čada V, Čihák T, Doležal J, Fibich P, Janda P, Kaczka R, Kolář T, Lehejček J, Mašek J, Neudertová Hellebrandová K, Rybníček M, Rydval M, Shetti R, Svoboda M, Šenfeldr M, Šamonil P, Vašíčková I, Vejpustková M, Treml V. 2024. Major tree species of Central European forests differ in their proportion of positive, negative, and nonstationary growth trends. Global Change Biology 30 (1), e17146

DOI: 10.1111/gcb.17146

Kontaktní osoba: Jan Altman (jan.altman@ibot.cas.cz)

 

Pro blog Botanického ústavu AV ČR napsala Jitka Klimešová.