Pochopení chladové aklimace jako klíčového procesu ovlivňujícího přežití druhů v měnícím se klimatu

Registrační číslo projektu: CZ.02.01.01/00/22_010/0006433
Operační program: Jan Ámos Komenský

Celkové zdroje: 3 904 400 Kč
Datum zahájení realizace: 1. 1. 2024
Předpokládané datum ukončení: 31. 12. 2025

 

Projekt přináší finanční podporu kvalitnímu projektu z evropského programu Horizon Europe, z výzvy Marie Sklodowska Curie Action – Postdoctoral fellowship v roce 2022.  I přes vysoké hodnocení v této evropské soutěži nebyly nakonec projekty financovány pro nedostatek alokace finančních prostředků ve výzvě. Projekt dává tomuto „no money“ projektu podporu pro realizaci kvalitně připraveného výzkumu a pro profesní rozvoj mladé výzkumné pracovnice a týmů Botanického ústavu AV ČR, v. v. i. Projekt realizuje Nikita Rathore, PhD.

Hlavní cíl projektu
Projekt se zaměřuje na porozumění biologie chladné aklimace rostlin: jak je tento proces ovlivněn změnou klimatu, zprostředkovanou mikrobiotou a epigeneticky regulovanou v různých populacích dominantního evropského druhu alpských pastvin, Festuca rubra. Zjištění poskytne pochopení vlivu nepředvídatelných událostí (střídání studeného a teplého počasí) na zdatnost rostlin a zda hraje roli mikrobiota spojená s rostlinou v udržování zdatnosti rostlin při takových událostech.

Očekávané výsledky
Změna klimatu ovlivní schopnost rostlin přizpůsobit se chladu, což je klíčový proces umožňující přežití rostlin v chladných oblastech během zimy. To může mít nepříznivé dopady na trvalost rostlinných populací. V tomto projektu se zaměřujeme na studium: (1) Jak změna klimatu (změna teploty a srážek) ovlivňuje schopnost rostlin přizpůsobit se chladu a jaký je relativní význam plasticity oproti genetické diferenciaci v adaptaci na chlad; (2) Jak rostlinami asociovaná půdní mikrobiota a jejich interakce s klimatem ovlivňují schopnost rostlin přizpůsobit se chladu; (3) Jak nepravidelné střídání chladných a teplých období ovlivňuje zdatnost rostlin a jakou roli hraje mikrobiota v přizpůsobení se těmto změnám; (4) Zda mají rostliny mezigenerační paměť na přizpůsobení se chladu a zda je tato paměť zprostředkována mikrobiotou.

Celkově tento projekt prohloubí naše porozumění biologii adaptace rostlin na chlad tím, že poskytne nové poznatky o tom, jak tento klíčový proces ovlivňuje změna klimatu, jak je zprostředkován mikrobiotou a epigeneticky regulován v různých populacích dominantního druhu evropské alpské louky, Festuca rubra. Zjištění také zlepší naše porozumění dopadům očekávaných nepravidelných událostí (střídání chladných a teplých období) na zdatnost rostlin a zda má mikrobiota asociovaná s rostlinami roli v udržování zdatnosti rostlin za těchto podmínek.

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií.